Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7 °C
Hafif Yağmurlu

Yurtdışına isçi olarak nasıl gidilir?

Yurtdışına isçi olarak nasıl gidilir?

Hangi Ülkede Hangi ise Eleman Alınıyor?

Yurtdışına isçi olarak nasıl gidilir? Marangozundan inşaat isçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında is fırsatları var. ISKUR, 2012’de 60 bine yakın kişiyi yurtdışına isçi olarak gönderdi. Kuruma Norveç’ten Irak’a, Rusya’dan Azerbaycan’a kadar dünyanın her

Yurtdışına isçi olarak nasıl gidilir? Marangozundan inşaat isçisine, garsondan aşçıya kadar birçok meslekten binlerce kişiye yurtdışında is fırsatları var. ISKUR, 2012’de 60 bine yakın kişiyi yurtdışına isçi olarak gönderdi. Kuruma Norveç’ten Irak’a, Rusya’dan Azerbaycan’a kadar dünyanın her
Para dergisinden Ersan Çiplak’in haberine göre; Türkiye ekonomisi son yıllarda sürekli büyüse de bu durum istihdama yeterince yansımıyor. Üstelik yurtiçinde is bulma imkânı giderek zorlaşıyor. Ancak moralinizi bozmayın. Eğer belli niteliklere sahip bir mesleğiniz varsa yurtdışındaki is fırsatlarına göz atmanızı öneririz. Bu konuda en iyi kaynak ise Türkiye Is Kurumu (ISKUR). Avusturya’dan marangoz, Katar’dan buz hocası, Kuveyt’ten aşçı, Norveç’ten kaynak isçisi, Kanada’dan hemşire, Irak’tan inşaatla ilgili tüm branşlar, Hollanda’dan makine mühendisi, Almanya’dan doktor ve sağlık teknisyeni…

Bu türden nitelikli isçi talebi alan ISKUR uygun kriterlere sahip kişileri yabancı ülkelerde ise yerleştiriyor. Yurtdışından isçi talep edenler arasında doğal olarak Türkiye kökenli firmaların payı yüksek. Bu firmaların yurtdışına götürdüğü isçilerin mesleklerine bakıldığında özellikle inşaat sektöründe yer alanların çoğunlukta olduğu görülüyor.

“MUTLAKA SÖZLESME IMZALAYIN”

ISKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, “Yurtdışına çalışmak amacıyla gitmeyi planlıyorsanız öncelikle gitmeyi düşündüğünüz ülkenin çalışma hayati ve mevzuatını araştırın” diyor. Aslında bu tür bilgilere ulaşmanız hiç de zor değil. Bu konularla ilgili bilgilere gideceğiniz ülkenin Türkiye’deki diş temsilciliklerinden ya da Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerinden kolaylıkla edinebilirsiniz. Bu kanallar dışında edilen bilgilerin eksik, hatalı ve hatta aldatıcı olabileceğine dikkat çeken Yazıcı, pek çok kişinin yurtdışında is bulma vaadinde bulunan firmalar ya da kişilerce dolandırıldığını söylüyor.

Böyle bir duruma düşmemek için ISKUR hizmet merkezlerinden birine uğrayarak yurtdışında çalışma vaadinde bulunan firma ve kişilerin iyi niyetli olup olmadıkları öğrenilebilirsiniz. Yurtdışına çıkmadan önce yurtdışı is sözleşmesinin imzalanması da çok önemli. İşçi ile ve işveren arasında imzalanan ve İŞKUR’un onayladığı bu is sözleşmesi isçi ve işveren için resmi bir belge niteliği taşıyor. Sözleşme İleride ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda delil niteliği taşınıyor. Bu türden sözleşme örneğini İŞKUR’un internet sayfasından temin etmeniz mümkün.

IRAK’A İŞÇİ YETİSTİREMİYORUZ

ISKUR istatistiklerine bakıldığında 2012’de yurtdışında çalışma amacıyla sözleşme imzalayanların toplam sayısı 57 bin 953. 2012’de en fazla isçi Irak’a gönderilmiş. Bu dönemde Irak’a 15 bin 10 isçi gönderilmiş. Bu isçilerin büyük çoğunluğu Türkiye kökenli müteahhitlik firmalarının projelerinde çalışıyor. Irak’a giden isçiler genellikle yapı, tesis, bakim, onarım isleri, sanayi ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj isleri, proje, mühendislik, müşavirlik islerinde çalışıyor. Irak en çok inşaat isçisi, elektrikçi, kaynakçı, demirci, montaj elemanı, inşaat kalfası ve kalpçi arıyor.
2012’de Irak’tan sonra en fazla isçiyi Rusya Federasyonu’na göndermişiz. 2012’de 13 bin 762 isçimiz Rusya’da işbaşı yapmış. Üçüncü sırada 8 bin 184 isçi gönderdiğimiz Suudi Arabistan bulunuyor. Bu ülkeleri 4 bin 810 ile Türkmenistan ve 2 bin 197 ile Azerbaycan takip ediyor.

İŞ ARAYAN KAYDI YAPTIRIN!

Yabancı bir ülkede is arıyorsanız bu isteğinizi İŞKUR’a ileterek “is arayan” kaydı yaptırabilirsiniz. Kurumda yurtdışındaki işverenlerden alınan işgücü talepleriyle sizin özellikleriniz karşılaştırılıyor. Uygun bir pozisyon varsa sizi kuruma davet ediyorlar. Isıverenle yapılacak görüşme sonucunda ise kabul edilmeniz halinde işlemleriniz ISKUR tarafından yürütülüyor.
Kuruma 18 yaşından büyük ve yurtdışına çekisi engelleyici bir durumu olmayan herkes başvuru yapabilir. Eğitim ve diğer kriterler gideceğiniz ülkeye ve yapacağınız ise göre değişiyor. Ancak ne is yapıyorsanız yapın mesleki yeterliğinizi belgelemeniz gerekiyor. Bu belgeyi MEB onaylı bir kursa katılarak birkaç ay içinde almanız mümkün. Yurtdışına götürülen isçiler genellikle inşaat sektöründe çalışan kişiler oldukları için bu sektöre özgü fiziksel ve zihinsel dayanıklılığa ve deneyime sahip olmaları gerekiyor. Yabancı dil bilenlere ise öncelik tanınıyor.

MAAŞLAR 3 BİN DOLARA KADAR ÇIKIYOR

Yurtdışına götürülen isçilere verilecek ücretler genellikle serbest piyasa koşullarına göre oluşuyor. Ülkeden ülkeye, çalışılan firmaya, deneyime göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle her mesleğe özgü ücret konusunda net bir rakam vermek oldukça zor. Ancak uzmanlar, yani kaynakçı, elektrikçi gibi teknik personel bin 500-2 bin dolar arasında aylık ücretle is bulabiliyor. Ayni mesleklerden İngilizce bilen ekip baslarının aylık ücretleri ise 3 bin dolara kadar çekiyor. Fikir vermesi için örnek vermek gerekirse: Libyalı Al-Naima Lal Dekor isimli firma, dekorasyon ve mutfak isleri için mermer montajında deneyimli teknik uzmanlar arıyor. Teklif edilen aylık ücret bin 200 dolar. Firma isçilerin yeme-içme, barınma ve Libya’ya gidis-dönüs uçak biletlerini karşılıyor.

İŞGÜCÜ TALEPLERI DEĞİŞTİ

1960’lardan 1970’li yıllara kadar Bati Avrupa ülkelerinin yoğun işgücü talepleri ISKUR aracılığıyla karşılandı. Bu dönemdeki işgücü talepleri doğrudan kamu istihdam kurumları ya da firmalar tarafından kuruma iletiliyordu. Kurum da istenen talepleri karşılıyordu. Ancak, 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi, Batı Avrupa ülkelerinin yabancı işgücü taleplerinin durmasına yol açtı. Bu dönemde Türkiye’den yurtdışına işgücü göçü dönüşüm geçirdi.
Bu dönemde yurtdışına isçi gönderilmesi basını inşaat sektörünün çektiği Türk firmaları tarafından yapılmaya başlandı. İŞKUR’un bu noktada görevi yurtdışına gidecek işgücünün mağdur edilmesini önlemek amacıyla is sözleşmelerine aracılık etme ile sinirli oldu. Bugün ise durum yurtdışına göçün ilk başladığı yıllardaki uygulamalara benziyor. Firmalar eskisi kadar yoğun olmasa da işgücü taleplerini doğrudan İŞKUR’a iletiliyor.

En çok isçi Irak’a gitti Ülke İşçi sayısı
Irak 15.010
Rusya Federasyonu 13.762
Suudi Arabistan 8.184
Türkmenistan 4.810
Azerbaycan 2.197
Diğer ülkeler 13.990
Toplam 57.953
Kaynak: ISKUR (2012)
En az isçi gönderilen ülkeler Ülke İşçi sayısı
İsveç 1
Avusturya 1
Fransa 2
Gabon 3
Kaynak: ISKUR (2012)

İŞKUR’a kayıt için neler gerekiyor?
– 18 yasını bitirmiş olmak- Okuryazar olmak- Yurtdışına çekisini engelleyici bir durumu bulunmamak- Halen yurtdışında bir iste çalışıyor olmamak

30 yıldır yurtdışına isçi gönderiyor Ankara merkezli Meriç Global İstihdam, 30 yıldan bu yana yurtdışına isçi gönderiyor. Şirket şimdiye kadar 60 bin kişiye yurtdışında ise yerleştirmiş. Meriç Global İstihdam Genel Müdürü Mehmet Ali Meriç, son dönemde en çok Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Libya ve Türkmenistan’daki doğalgaz ve petrol üreten tesislerden eleman talepleri geldiğini söylüyor. Bunlar arasında inşaat, petrol doğalgaz, yenilenebilir enerji, lojistik, havacılık, otomotiv ve sağlık sektörüyle ilgili mesleklere yönelik talep yoğun. Kaynak : Haber gazetesi

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 26 YORUM
  1. Abdülkadir taspuna dedi ki:

    Slm ben turkmenistanda 5 yıl calistm yurt dışı iş ariyorum girevim alçı boya fayans ustasiyim ilginizin DİKKATİNE

  2. Turhan şener dedi ki:

    Ben turhan şener fayans ustasıyım ve 2001 2007 arasında ingilterede kebab şefligi yaptım sertifikalarım var

  3. Turhan şener dedi ki:

    Ben turhan şener fayans ustasıyım ve 2001 2007 arasında ingilterede kebab şefligi yaptım sertifikalarım var 05399632935

  4. ilker gedik dedi ki:

    çelikboru kaynakçısıyım (testli).belgelerim var,yurt dışında iş arıyorum. 05462516864.

  5. dogan dogru dedi ki:

    ŞANTIYE KAMPI KURMADA..KALIP.DEMIRCI.SIVADA.POROJE UZERINDE TAM USTAYIM.
    ARAPÇAM VAR YAŞ.38 …05346784995

  6. dogan dogru dedi ki:

    TIR.VE KAMYON ŞÖFÖRLUYUM TAMDIR.
    SRC.2.4..D EHLIYETIM BELGEERIM TAM.YAŞ.38.ARAPÇA BILIYORUM.
    SAYGILARIMLAN.05346784995

  7. Abdullah dedi ki:

    Kazakistan be rusyada calistim alci boya ustasiyim yurt disinda calismak icin is ariyorum

  8. Abdullah dedi ki:

    Bu numaradan ulasabilirsiniz saygilar

  9. mustafa uyan dedi ki:

    Elektrik ustasiyim 35 yıldır ustalığın var 15 yurtdışı satiye hayatım var ruscam iyi ustaya ihtiyaç varsa çalışmak istiyom

  10. Furkan Okur dedi ki:

    4 Ay sonra 18 Yaşıma Gireceğim Okulu Bıraktım 1 Sene Bebek Mağazasında Çalıştım Satış Personeli Olarak Onun Haricinde Bir Mesleğim Yok Yurt Dışında HER ÜLKEDE ÇALIŞIRIM Bilginize 0539 578 2876 İlginiz için Teşekkür Ederim Kolay Gelsin.

  11. Kerem dedi ki:

    iranda çalısmak istiyorum matbaya baskı öncesi hazırlık montaj-grafikerler çok sayıda aranıyormuş
    bana yardımcı olurmusunuz

  12. Sadullah Akyol dedi ki:

    Mobilya ustasıyım her türlüahşap vemobilya imalatiyapa biliyorum.yurt dışında çalışmak istiyorum.

  13. Merhaba ben kaynak ustasıyım tecrübeli ve işimi seven birisiyim yurt dışında iş arıyorum kaynak üzerine başta SUDİ ARABİSTAN -AZERBEYCAN VE RUSYA ,da çalışmak istiyorum

  14. ayhan dedi ki:

    slm mekanik tesisat ustasıyım yurt dışında çalışmak istiyorum numaram

  15. mustafa albayrak dedi ki:

    Merhaba Ben seramik be yanitim ustasiyim yurtdisinda calismak istiyorum tel

  16. ESSELEMUALEYKUM .KUVEYTE ÇALIŞMAYI DÜŞÜNÜYORUM. ŞÖFÖR VE KEPÇE OPERATÖRÜYÜM.

  17. vedat bilim dedi ki:

    Mrhba ben 25 yasndym celik kapi ve yangin kapisi yapyrm kaynak bilgim var ayni zamanda dusakabin kuvvet sistemleri montajina da yatkinim yurtdisi is ilanlari ile ilgileniyorum tskrlr kly glsn

  18. murat savaş dedi ki:

    merhaba ısmım murat rusya almanya veya avusturyada çalışmak istiyorum mesleğim reklamcılık djıtal baskı üzerine 8 yıl deneyımım var ilk defa yurt dısına cıkıcam ve cok istiyorum ilgilenirseniz sevinirim

  19. Murat dedi ki:

    Elektrik ustası yım yurt dışında çalışmak istiyorum
    05452189807

  20. oktay bozdemir dedi ki:

    selamın aleyküm elektirik ve gazaltı kaynagı yapıyorum 20 yıllık deneyimim var yurt dışında iş arıyorum .

  21. oktay bozdemir dedi ki:

    selamın aleyküm elektirik ve gazaltı kaynagı yapıyorum 20 yıllık deneyimim var yurt dışında iş arıyorum .tlf .

  22. oktay bozdemir dedi ki:

    selamın aleyküm elektirik ve gazaltı kaynagı yapıyorum 20 yıllık deneyimim var yurt dışında iş arıyorum .tlf . yurt dışı tecrübem var

  23. Baki dedi ki:

    Mrb ben demir kalıp ustasiyim yurdışında çalışmak istiyorum 5344338718

  24. Haydar yardımcı dedi ki:

    Haydar yardımcı 36 yaş inşaat kalıp ustasıyım projem var katar veya dubai de çalışmak istiyorum. Haydaryardimci563@gmail.com.

  25. SEDAT SUBAŞI dedi ki:

    Alçısıva boya mantolama ustasıyım.Sertifikalıyım ekip var.

  26. İsmail. Çkloğlan dedi ki:

    Yurt dışında çalışmak istiyorum gaz altı kaynak ustasıyım