Yurt dışında eğitim üniversite okumak
Yurt dışında üniversite okumak
Yurt dışında eğitim almak için gereken şartlar neler? Yurt dışına nasıl gidilir ? Vize nasıl alınır? Konaklama seçenekleri gibi bilinmesi gereken konular.
Yurt dışında üniversite okumak için ne yapmalıyım? Nasıl yurt dışına giderim gibi soruların cevabını size hazırlamak için Avrupa’nın en köklü üniversitelerini barındıran, en çok üniversite öğrencilerini barındıran şehirlerden birisi olan Viyana’yı ele alarak Avusturya’da eğitim almak ile ilgili dökümanları sizlere hazırladık. Yaklaşık olarak 190.000 üniversite öğrencisinin bulunduğu Viyana’da üniversite okumak istiyorsanız bu yazıyı okumanız size bir rehber olacaktır.
Neden Viyana
Diğer yönden baktığımızda Rafah seviyesi en yüksek olan Avrupa ülkelerinden biri Avusturya’dır. Bi tık ileriye gidelim, Dünya’nın en yaşanabilir şehirle listesinde birinci sırada Viyana geliyor. Yapılan araştırmalarda tam tamına 8 yıldır bu kategoride ilk sırada geliyor.
Neden Viyana üniversiteleri?
Söylediğimiz gibi tam bir eğitim şehri olan Viyana’da 9 adet devlet üniversitesi bulunuyor. Yukarıda belirttiğimiz 190.000 öğrencinin %25’i yurt dışından gelen öğrencilerden oluşuyor. Burada belirtmek isterim’ki yurt dışından gelen öğrenci kitlesinin %30 civarı Almanya olmak üzere geri kalan yüzdelerin hatrı sayılır bir miktarı’da Türkiye’den ve italya’dan gelen öğrencilerden oluşuyor. Üniversite öğrenimleri temel olarak Bachelor yani lisans, Master ve PhD Eğitimleri şeklinde ayrılmaktadır. Avusturya’da Toplamda 800’den fazla eğitim programı sunulmaktadır.
Almanca dil’de eğitim veren üniversiteler baz alındığında, Almanca dili konuşan ülkeler Almanya, İsviçre, Lihtenştayn, Belçika, Lüksemburg, Polonya ve Namibya’da Almanca konuşulan ülkelerdir. Bu ülkelerdeki şehirlere göre en fazla üniversite öğrencisi Viyana’da bulunmaktadır. Bulunduğumuz yıl (2021) Viyana üniversitesi tam olarak 656 yaşındadır.. Yıkarıda sayılan ülkeler içerisinde ilk kurulan (1365) üniversitedir.
Avusturya’da bir üniversite’de yüksek öğretim görmek eğitim almak için belirli hususlar vardır. Peki bu hususlar nelerdir ?
Lisans türüne göre, Türkiye’de en az 4 yıllık lise okumuş olmanız ve üniversite’de 4 yıllık bir bölüm kazanmış, yada 4 yıllık üniversite bitirmiş olmanız gibi bazı şartlar aranıyor. Evraklar muhakkak talep edilir. Bu üniversiteler devlet veya vakıf üniversitesi olabilir. Bu bir kriter değildir. İki yıllık bir bölüm kazanmış olmak Avusturya’da eğitim almak için yeterli değildir.. Türkiye’de kazanmış olduğunuz bölümün Avusturya’da olması gerekiyor. Şayet bu bölüm karşılık bulmuyorsa, benzer yakın bir bölüme yerleştirebiliyorsunuz. Üniversite’ye devam halinde bile yatay geçiş yapabilir, kabaca bir tabirle kaldığı yerden devam edebilirsiniz.. tabiki bunun için belirli şartlar bulunuyor.
Öncelikle başlangıçta vize işlemleri için A2 seviyesinde Almanca bilmeniz gerekmektedir,
Lisans eğitimi
Avusturya’da lisans eğitimine başlamak için almanca seviyeniz C1 düzeyine ulaşmalıdır.
Almanca C1 seviyesine ulaşmak için lisans yapmak istediğiniz kurumun göstereceği dil kurslarına eğitim almanız gerekmektedir. Şayet belirli kurumlardan alınan belgeler kabul ediliyor.
Yüksek lisans
Türkiye’de en az 4 yıllık üniversite bitirmiş olmalı diplomanız talep edilir. ALES puanınız en düşük 55 olmalı. Unutulmaması gereken husus ALES sınav sonuçları 1 yıl geçerlidir. Dil seviyesi vize için A2 yüksek lisans eğitimine başlamak için C1 düzeyi talep ediliyor..
Avusturya’da bir üniversiteye kabul edilmek en önemli kriter. Üniversitelere başvurular yılda iki defa yapılıyor. Burada önemli husus başvurularınızı bir an önce yapmanız gerekiyor.
Birinci başvuru dönemi 1 Eylül ile 30 Nisan arası.
İkinci başvuru dönemi 1 Şubat 31 Ağustos arası.
Genelde üniversite başvuruları, online yapılıyor olsa’da bu işi yapan aracı firmalar var ve gerekli bilgileri kolayca edinebilirsiniz. Bunun yanında Avusturya’da okuyan veya yaştan bir tanıdığınız varsa mesafe katetmeniz oldukça kolaylaşır.
Ayrıca gideceğiniz yerde konaklama, ve masraflar hakkında size yardım edecek bir şahsın bulunması vizenizin çıkması için çok büyük avantaj. Bunun dışında banka hesabında belirli miktar para, kalacak yer hakkında rezervasyon gibi işlemler olabilir.
Eğer bir üniversiteye kabul edilmişseniz, Avusturya başkonsolosluğuna vize başvurusu yaptığınızda Avusturya oturum izni almanız oldukça kolay bir hale geliyor. Avusturya’da 90 Günden Uzun Süreli Kalışlar İçin Öğrenci Vizesi almak gerekiyor buna D VİZESİ deniliyor.
Avusturya’da üniversite eğitimi hakkında birinci ağızdan bilgi almak için buradan bilgi alabilirsiniz. Sayfa dili İngilizce ve Almanca’dır. https://studieren.univie.ac.at/en/
Viyana’ya okumak için geldiğinizde ikamet edecek, kalacak yer (ev daire) için başvurabileceğiniz, size yardım edebilecek kurumlar’da bulunuyor. Bu kurumlar Türkçe hizmet sunabiliyorlar.. buradan gerekli bilgiye ve yardım sayfasına ulaşabilirsiniz. https://www.wien.gv.at/tr/konut/konutbulma.htm
Endişelenmeyin. Avusturya’da eğitime verilen önem çok takdire şayan. Devlet tarafında. Yönetilen yurtlar’da size kalacak yer tahsisi yapabiliyor. Viyana, ahraz, Innsbruck, Klagenfurt, Salzburg gibi şehirlerde hizmet veren yurtlara buradan ulaşabilirsiniz.
Buradan iş ve ev konusunda yardım bulabileceğiniz bir sayda var. Öğrencilerin Birlikte kalabilecekleri evler veya çalışma arkadaşları bulabilecekleri bir sayfa. https://www.jobwohnen.at
Avusturya Vize başvuruları sadece VFS Global üzerinden yapılmaktadır. Bu aracı Kurum konsolosluklara bağlı, konsoloslukların yükünü azaltan kurumlardır. Ayrıca vfsglobal ile başvuru yapan kişilerin daha iyi hizmet alması amaçlanmıştır.
Avusturya üniversiteleri hakkında bilgi almak için yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz. Avusturya’da yaşayan biri olarak size elimden geldiğince faydalı cevaplar sunmaya çalışacağım. Bunun dışında yurt dışında üniversite okumak işin gereken şartlar aşağı yukarı hemen hemen aynı veya birbirine yakındır.
Ayrıca Yurt Dışı ile ilgili Work And Travel nedir konusu ile ilgili bilgi almak için buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.