İsviçre İş İmkanı
Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden birisi olan İsviçre, herkesin görmek, yaşamak ve çalışmak istediği ülkelerden birisidir. İsviçre kişi başına düşen net olmayan rakamlara göre, yerli ürün bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ayrıca İsviçre’de yaşayan yetişkinlerin malvarlığı diğer ülke vatandaşlarının çok üzerindedir. Başkenti Bern olan İsviçre Zürih ve Cenevre şehirleriyle de dünyadaki ikinci ve sekizinci yüksek yaşam kalitesine sahip olma unvanını da elinde bulundurmaktadır.
İsviçre’de çalışmak herkesin hayallerini süsler. Çalışma koşullarının yüksek seviyede olması, çalışanlarına en yüksek asgari ücreti vermesi, sosyal haklarının ve en önemlisi insana verilen değerin her ortamda hissedilmesi ülkeyi çalışmak için tercih edilen ülkeler arasına yerleştiriyor. Ancak ülkede yabancı statüsünde göçmen olarak yaşayabilmek, dört ayrı oturma ve çalışma izninden birine sahip olmak gerekiyor. İsviçre’de çalışmayı düşünenler için bu izinlerden kısaca bahsedelim.
İsviçre’de, kantonlar L, B, C ve G olarak adlandırılan kimlik kartları düzenler. Göçmenlere duruma göre bu kartlardan birisi verilir.
1998 yılından yürürlükte olan ve yasal olarak da tanınan uygulamayla göçmenler, AB ve EFTA ülkelerinden gelenler ve gelmeyenler olarak gruplandırılır. Resmi makamlar çalışma ve oturma izinlerini düzenlerken aşağıdaki kriterlere dikkat ederler.
“L Oturumu”: Kısa süreli ve geçici oturma ve çalışma izni
Bu oturum izni kısa süreli olarak ülkede görev yapacaklara verilir. İsviçre’deki bir firma, eğer bir yıldan daha az süreyle yurtdışından personel getirmek isterse resmi makamlar, L oturumu ve çalışma izni verirler. Ancak bu kategoride değerlendirilen işgücü için de belli kontenjan ayrılır. AB ve EFTA üyesi olmayan ülke vatandaşları “L” statüsünde ülkede çalışabilmek için, “kalifiye işçi” sınıfında olması gerekir. Bu durumda kısa süreli oturma ve çalışma izni alanların ailesine İsviçre’de oturum izni verilmez.
“B Oturumu”: Yıllık oturma ve çalışma izni
Ülkede faaliyet gösteren bir firmanın ülkenin genel ihtiyaçları için yurt dışından eleman getirmesi, aile birleşimi ve iltica başvurusunun kabul edilmesiyle olağan oturma ve çalışma izni olan “B Oturumu” verilir. İsviçre’de bu opturma iznini alan göçmenliğe adım atmış olur. 1 yıl süreyle geçerli olan “B Oturumu”nun her yıl yenilenmesi gerekir. Eğer bir suça karışmaz, ya da çalışmadan sürekli sosyal yardım almazsanız, kantonlar bu çalışma ve oturma iznini uzatılır. AB ve EFTA üyesi ülke vatandaşlarına verilen beş yıllık oturma izni de verilir.
AB ve EFTA üyesi olmayan ülkelerden işgücü göçü, sayı olarak olduğu gibi, başka sınırlamalarla da karşı karşıya bırakılmış durumda. AB ve EFTA’ya üye ülkelerin yurttaşları için ikili anlaşmalar çerçevesinde 2007 yılına kadar sayı sınırlamasına bağlı serbest dolaşım söz konusu iken, diğer ülkelerden sadece yönetici kadrolar, uzmanlar ya da örneğin tarım, inşaat, sağlık hizmetleri ve turizm gibi alanlarda “özel işler için gereken işgücü” kapsamında değerlendirilen elemanlar İsviçre’ye gelebilecekler. Ancak, yine de öncelik yurtiçi, AB ve EFTA alanlarından gelenlere verilecek. B Oturumu alan göçmenler, kantonların kararına göre aile birleşimi hakkına sahiptir.
“C Oturumu”: Süresiz oturma ve çalışma izni
İsviçre’de bu izne sahip olmak göçmenler için altın anahtar değerindedir. AB ve EFTA ülkeleriyle ABD ve Kanada vatandaşları beş yıl, diğer ülkelerden gelen göçmenler ise on yıl “B Oturumu” ile İsviçre’de yaşadıklarında “C Oturumu” alabilirler. Bu oturma ve çalışma izni avantajları fazla süresizx bir izin değerindedir. Her yıl uzatma zorunluluğu yoktur. İstediğiniz gibi işyeri ve işkolu değiştirme ve İsviçre yurttaşlarıyla eşit haklar elde etmeye yarar. İsviçre yurttaşlığına geçmenin ilk aşaması olan “C Oturumu”, alanlar aile birleşimi hakkına da sahip oluyor.
“G Oturumu”: Sınır komşularından gelen işgücü
İsviçre’ye sınırı olan Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya gibi ülkelerde yaşayanlar, bir işyeriyle anlaştıklarında, “G Oturumu” alabilirler. Sınır işçileri denilen işgücü, sadece bu çalışma izni aldığı kanton sınırları içinde çalışabilir. G oturumu 1 yıl süreyle geçerlidir. İsviçre’de hala çalıştıklarını ispatlayanlara yeniden izin verilir. Bunların dışında İsviçre’de, iltica başvurusu yapanları kapsayan bazı uygulamalar vardır.
resulalef çanakkale bıgalıyım cephe gıydırme işleri pevece kapı pencere imalat montajcıyım iç tadilatlarda mastır yaptım med insaat tadilat bakım onarım sırketınde çalıştım
bende çalışmak istiyorum
Bukadar ınsandan bana sıra gelmez
Mobil konkosor Oprt liberal beko loderde kullanıyorum 15 yıllık tecrebeliyim sizle çalışmak istiyorum.05359138325arayin ben her an hazirim
Merhaba ben pide lahmacun ustasıyım yurt dışına yerleşmek istiyorum 20yıllık 39yaşında tel 05373085789
Ben volkan 23 yadindayim pide pizza lahmacun kebap ustasıyım yurda dışında çalışmak istiyorum bu benim tel ararsanız konuşuruz
Merhaba ben Mustafa 26 yaşındayım su tesisatçısıyım
Başka işte olabilir sevdiğim ve yaşamak istediğim bir ülkedir ayrıca.
Merhaba ben Ankara da yaşıyorum.40 yasindayim. El sanatları öğretmeniyim.15 yıldır kamuda ve özel sektörde el sanatlarının her alanında kurs veriyorum.iki çocuğum var onlarla birlikte isvicrede çalışıp yaşamak istiyorum.İsvicreye nasıl gidebilirim?
Merhaba ben hakan her iş elimden gelir isviçrede calısmyı cok isterimm. İlk okul mezunuyumm askerlimi yaptımm 23 yasındayımm. Her işi yaparımm telefon
Ben isviçre calişmak istayorum
Cok guzal
Ben mobilya ve montaj ustasiyim yurdişinda calişmak isterim uzun sureli kalabilirim cep
20 yıllık fırın ustasıyım yurt dışında iş arıyorum